Katharina de Bronovo

Mevrouw de Bronovo komt thuis! Nieuwe voorstellingen in het Bronovo-ziekenhuis.

De repetities zijn begonnen. Op donderdag 2 en vrijdag 3 november 2023 spelen we in totaal vier voorstellingen in Haaglanden Medisch Centrum, locatie Bronovo. Ook nu weer met Myra Kroese, Julia Bronkhorst, Peter Schoenaker en het Fagerhultkoor. Lotte Beukman op cello en Arjan Meijdam aan de piano. De regie is ditmaal in handen van Marijke Beversluis.
Kaarten zijn nu te bestellen via de contactpagina op deze website.

Het verhaal

De kameropera “Katharina de Bronovo – Mijn ziekenhuis of de strijd tussen geld en idealen” brengt het verhaal van de 19e-eeuwse Sara Katharina de Bronovo, grondlegger en naamgever van het Haagse ziekenhuis, en de moeilijkheden die zij overwon. Een koppige, vastberaden vrouw, die voor haar maatschappelijke idealen en de zingeving van haar eigen leven door roeien en ruiten ging.

Zij raakt betrokken bij een oorlog die zijn aanleiding vond in het misbruik van “moderne communicatie”, toen het elektrisch telegram.

Op surrealistische wijze wordt zij ook betrokken bij de problemen in de huidige tijd van het ziekenhuis dat zij indertijd stichtte. Naadloos gaat het verhaal over in onze tijd, waarin elektronische communicatie ook levensgevaarlijk misbruik kent. Een slimme speculant brengt daarmee het voortbestaan van het ziekenhuis in gevaar. Een ogenschijnlijk onaanzienlijk personage troeft hem echter af en weet een ramp voor het ziekenhuis net op tijd te vermijden.

Hoewel Mevrouw de Bronovo de stichteres is van het gelijknamige ziekenhuis in Den Haag, staat haar levensverhaal en de opera voor alle vrouwen in de negentiende eeuw, die met moeite aan de beperkingen van  hun sociale omgeving wisten te ontsnappen en die de moed hadden op zoek te gaan naar nieuwe wegen om de medemens te dienen.

De elektronische problemen en speculatie ten koste van ‘haar’ ziekenhuis in de huidige tijd belagen tegenwoordig eigenlijk elk ziekenhuis.

De door Paul Prenen gecomponeerde muziek is ontroerend, direct, charmant, jazzy, meeslepend, helder en vernieuwend.

Het libretto is van de hand van Olaf Mulder.
De opera is een samenwerking tussen professionele uitvoerend kunstenaars en amateurs.

De repetities zijn begonnen!

Op 26 augustus is met een masterclass van Monique Krüs de basis gelegd voor de uitvoeringen van november. Met veel plezier kwamen zangers en luisteraars tot de ontdekking dat de muziek nog goed “zat”. Wilt u meer zien? Besteld dan nu uw kaarten in de webshop.

De geschiedenis

De opera ging op 9 juni 2019 in première tijdens de Leidse Hofjesconcerten. Uitvoering was in handen van het operagezelschap Cateau, dat voor deze productie bestond uit:

Myra Kroese (alt-mezzo), Peter Schoenaker (bariton), Julia Bronkhorst (sopraan)

Paul Prenen (piano), Lotte Beukman (cello)

Het Fagerhultkoor, een gezelschap van geschoolde en enthousiaste amateurzangers.

Een eerder in Den Haag geplande herneming in 2020 kon wegens de pandemie geen doorgang vinden.