Katharina de Bronovo

Het verhaal

De kameropera “Katharina de Bronovo – Mijn ziekenhuis of de strijd tussen geld en idealen” brengt het verhaal van de 19e-eeuwse Sara Katharina de Bronovo, grondlegger en naamgever van het Haagse ziekenhuis, en de moeilijkheden die zij overwon. Een koppige, vastberaden vrouw, die voor haar maatschappelijke idealen en de zingeving van haar eigen leven door roeien en ruiten ging.

Zij raakt betrokken bij een oorlog die zijn aanleiding vond in het misbruik van “moderne communicatie”, toen het elektrisch telegram.

Op surrealistische wijze wordt zij ook betrokken bij de problemen in de huidige tijd van het ziekenhuis dat zij indertijd stichtte. Naadloos gaat het verhaal over in onze tijd, waarin elektronische communicatie ook levensgevaarlijk misbruik kent. Een slimme speculant brengt daarmee het voortbestaan van het ziekenhuis in gevaar. Een ogenschijnlijk onaanzienlijk personage troeft hem echter af en weet een ramp voor het ziekenhuis net op tijd te vermijden.

Hoewel Mevrouw de Bronovo de stichteres is van het gelijknamige ziekenhuis in Den Haag, staat haar levensverhaal en de opera voor alle vrouwen in de negentiende eeuw, die met moeite aan de beperkingen van  hun sociale omgeving wisten te ontsnappen en die de moed hadden op zoek te gaan naar nieuwe wegen om de medemens te dienen.

De elektronische problemen en speculatie ten koste van ‘haar’ ziekenhuis in de huidige tijd belagen tegenwoordig eigenlijk elk ziekenhuis.

De door Paul Prenen gecomponeerde muziek is ontroerend, direct, charmant, jazzy, meeslepend, helder en vernieuwend.

Het libretto is van de hand van Olaf Mulder.

De productie

De opera is een samenwerking tussen professionele uitvoerend kunstenaars en amateurs. Zij ging op 9 juni 2019 in première tijdens de Leidse Hofjesconcerten. Helaas kon de geplande herneming in het Haagse Benoordenhout, de directe omgeving van het Bronovo ziekenhuis, niet plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen. Uitvoering was in handen van het operagezelschap Cateau, dat voor deze productie bestaat uit:

Myra Kroese (alt-mezzo), Peter Schoenaker (bariton), Julia Bronkhorst (sopraan)

Paul Prenen (piano), Lotte Beukman (cello)

Het Fagerhultkoor, een gezelschap van geschoolde en enthousiaste amateurzangers.